top of page
  • Writer's pictureMihaela Arsene

Evidentierea bacșișului pe bonul fiscalIncepand cu data de 1 ianuarie 2023, conform Legii 376/2022, restaurantele si barurile (codurile CAEN 5610 si 5630) sunt obligate sa evidentieze pe bonul fiscal bacșișul primit de la clienti, cu exceptia livărilor la domiciliu.


Prin bacșiș se intelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate. Atentie ! Legea interzice condiționarea livrarării de bunuri sau prestarii de servicii de acordarea bacșișului.


Nota de plata trebuie sa contina rubrici distincte in care clientul sa mentioneze sumele oferite fie sub forma de procent cuprins intre 0-15%, fie ca valoare absoluta.


Prin regulament intern se vor stabili procedura și modalitatea de distribuire către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului. Aceste sume vor fi considerate venituri obtinute de salariati din alte surse si vor fi impozitate, prin retinere la sursa cu 10%, fara a se datora CAS si CASS.


Sumele mentionate ca bacșiș nu sunt considerate venituri ale agentului economic si nici nu intra in sfera TVA.83 views0 comments

Comments


bottom of page