top of page
  • Writer's pictureMihaela Arsene

Noi plafoane pentru operațiunile cu numerar


Pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat un proiect de lege prin care se propune introducerea unui plafon zilnic de casa de 50.000 lei si limitarea încasărilor / plaților efectuate între agenții economici la 1.000 lei ( față de 5.000 lei cât este în prezent), și a încasărilor / plaților efectuate cu persoanele fizice la 5.000 lei ( față de 10.000 lei cât este în prezent), acesta urmând sa scadă începând cu ianuarie 2025 la 2.500 lei.


Ce se întâmplă dacă sunt depășite aceste plafoane?


Sumele în numerar care depășesc plafonul casieriei de 50.000 lei vor fi depuse în conturile bancare în termen de două zile lucrătoare.


Se admite depășirea acestui plafon cu sumele aferente plății salariilor pentru o perioadă de max. 3 zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.


Nerespectarea plafoanelor constituie contravenție si se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei.


Dacă se va aproba proiectul în această formă, aceste prevederi urmează sa intre în vigoare in termen de 15 zile de la data publicării in Monitorul Oficial. Astfel, societățiile care dețin sume mari in casierie vor avea la dispozitie un termen foarte scurt pentru a remedia această situație.

6 views0 comments

Comentarios


bottom of page