top of page
  • de Mihaela Arsene

Bunuri si servicii achiziționate pe numele firmei dar în folosul personal al asociaților


Aceste bunuri sau servicii au următorul tratament, conform noului cod fiscal :


  • Cheltuiala rezultată este nedeductibilă (art. 25, alin 4, lit. d din Codul fiscal);

  • Taxa pe valoarea adaugata nu poate fi dedusă, deoarece bunurile/serviciile nu sunt achizitionate în scopul activității economice a societății (art 297, alin 4 din Codul fiscal);

  • Suma aferentă este considerată venit din alte surse obținut de asociat pentru care societatea are obligația să rețină la sursă impozit de 10% (art 114, alin 2, lit h din Codul fiscal). Suma aferenta bunurilor/serviciilor achiziționate reprezintă venit net, iar impozitul se aplică la venitul brut.


Achiziția efectuata de asociat pe numele societatii de bunuri si/ sau servicii în scop personal, este asimilata cu ridicarea de bani din firmă, iar statul impozitează aceste sume, considerând că asociatul a obținut un venit din alte surse.

Atenție! Dacă asociatul respectiv este și salariat, contravaloarea bunurilor si/ sau serviciilor poate fi considerată avantaj de natură salarială, ceea ce înseamnă că se va datora impozit pe veniturile din salarii și contribuții sociale. Organul fiscal are posibilitatea să încadreze acest venit ca : venit salarial sau ca venit din alte surse. (și din nefericire in practica se optează pentru cea care convine Cezarului - venit salarial)



266 views0 comments
bottom of page