top of page
  • de Mihaela Arsene - expert contabil

Plata TVA defalcata. Ei nu renunta - eu refuz sa ma resemnez!


Plata defalcata TVA va afecta in mod negativ TOATE firmele corecte din Romania!

Daca tot nu au gasit evazionistii s-au hotarat sa faca pe zmeii cu fraierii care isi declara corect tranzactiile, sa le stoarca si ultimele resurse.

Atentie ! Nu vorbim despre o lege care va complica doar viata contabilului tau, vorbim despre o complicare inutila a modului de efectuare si gestionare a platilor in economie, care va genera costuri semnificative.

Ca antreprenor, contabilul tau va fi afectat la fel cum vei fi afectat si tu, va fi nevoit sa:

1 - angajeze personal suplimentar, care :

  • sa urmareasca fiecare incasare prin banca, analizand:

-ce factura s-a incasat (daca beneficiarul a facut mentiunea pe OP)

-cat reprezinta contravaloarea marfii / serviciului si cat reprezinta TVA (va fi mare distractie in situatia in care vom avea pe facturi cote diferite de TVA)

-daca s-au incasat sumele corecte in conturile corecte: contravaloarea TVA in contul special de TVA, contravaloarea bunurilor si serviciilor in contul curent. Pot exista incasari eronate astfel:

a) Beneficiarul a virat TVA-ul in contul curent - in 7 zile trebuie transferata suma respectiva in contul special de TVA.

b) Beneficiarul a virat contravaloarea serviciilor / bunurilor in contul special de TVA in loc sa o vireze in contul curent - pentru a putea recupera aceasta suma din contul special trebuie depusa o cerere la ANAF, insotita de documente justificative, cerere care cica se va solutiona in 3 zile.

  • zilnic, sa urmareasca incasarile si platile in numerar pentru a identifica daca:

a) TVA-ul aferent incasarilor in numerar este mai mare decat decat TVA-ul aferent platilor in numerar - acest TVA trebuie depus / virat in contul special in urmatoarele 7 zile,

b) TVA-ul aferent incasarilor in numerar este mai mic decat TVA-ul aferent platilor in numerar (adica ai finantat tu statul) - aceasta suma poate fi recuperata printr-o cerere adresata organului fiscal, insotita de documente justificative, si va fi solutionata cica tot in 3 zile.


  • sa urmareasca incasarile cu cardul:

Beneficiarii care efectueaza plati cu cardul nu au obligativitatea virarii TVA in cont separat, se instituie obligatia celui care incaseaza in contul curent sa vireze TVA-ul aferent in contul special de TVA ( implicit si pentru aceste incasari trebuie identificata suma care reprezinta TVA si cea care reprezinta contavaloarea bunurilor , prin analiza facturilor, in functie de cotele aplicabile)


  • sa efectueze platile zilnice, respectand noile norme:

- pentru fiecare suma care se doreste a fi achitata trebuie stabilit cat reprezinta contravaloarea marfii / serviciului si cat reprezinta TVA.

- TVA-ul aferent se va achita doar din contul special de TVA in cont de TVA al funizorului.

- sa caute pe site-ul Ministerului de Finante sau al ANAF-ului contul TVA deschis de catre ANAF pe numele furnizorului in Trezorerie, in situatia in care furnizorul nu a comunicat contul special pentru plata TVA.

  • sa urmareasca ordinele de compensare, CEC-urile, platile facute in numele clientului, pentru care in ordonanta nu exista inca prevederi ( nu stim inca ce se va intampla cu ele)

  • sa mearga la banca / trezorerie pentru a depune in conturile speciale TVA-ul aferent operatiunilor in numerar sau cu card bancar, dupa caz ,

  • sa depuna la ANAF cererile prin care se solicita restituirea sumelor (transferul din contul de TVA in contul curent), reprezentand TVA achitata numerar sau din card .


2 - Va fi necesara adaptarea programelor informatice, care sa permita gestionarea acestor operatiuni si semnalarea erorilor (si cate vor aparea!).


3 - Toate aceste noi operatiuni vor trebui inregistrate in evidentele contabile. Daca nu dispui de un program informatic integrat, capabil sa genereze si notele contabile aferente platilor/ incasarilor defalcate, acestea vor fi generate de catre contabilul tau , care va relua ulterior munca efectuata de salariatul tau, adica va corela platile/ incasarile cu facturile, va verifica calcularea corecta a sumelor, daca au fost efectuate corect si le va inregistra in programul informatic utilizat de el, sesizand erorile, de cele mai multe ori prea tarziu, dupa cele 30 de zile de la plata gresita, avand in vedere faptul ca societatile mici predau actele la contabil in primele zile ale lunii urmatoare. Toata aceasta munca suplimentara se va regasi in factura pentru servicii contabile, sau pe statul de plata daca ai contabilitate in-house .

De ce tipa mai tare contabilul tau impotriva sistemului split TVA?


Pentru ca a intrezarit inaintea ta haosul si blocajele care vor apare in economie, pentru ca a realizat ca va fi afectat negativ in mod direct, la fel cum vor fi afectati si clientii lui, datorita :

  • Cheltuielilor salariale suplimentare - Nu vad cum ai putea sa le eviti. Daca te angajezi sa iti urmaresti singur incasarile si platile poti face acest lucru pentru o luna - doua, apoi iti vei gestiona doar platile, nu vei mai avea ce incasa deoarece iti vei pierde timpul alocat afacerii. Adio business! Te poti transforma intr-o organizatie non-profit!

  • Cheltuielilor cu serviciile bancare. - Vei mai avea cel putin inca un cont bancar doar pentru TVA, in care vei incasa TVA-ul de la clienti si din care vei plati TVA-ul catre furnizori, astfel vei avea din start de doua ori mai multe comisioane bancare de platit.

  • Cheltuielilor cu serviciile contabile si fiscale - care vor fi semnificative - Contabilitatea societatii se va complica excesiv, prin dublarea numarului de inregistrari contabile si urmarirea foarte greoaie a tranzactiilor. In acest moment vei avea nevoie, mai mult decat oricand, de sprijinul, vigilenta si expertiza contabilului tau, pentru a evita intrarea in insolventa.

  • Cheltuielilor de finantare. - Minunatul sistem split TVA va genera lipsuri acute de lichiditati , companiile fiind obligate sa apeleze la creditare si sa suporte costurile acesteia.

Nici acum nu te-am convins ? - Voi incerca in continuare !

Te-am convins? - Ia atitudine! - Incepe prin a semna petitia on-line impotriva „split TVA”.


431 views0 comments
bottom of page