top of page
  • de Mihaela Arsene

Șomaj tehnic = angajatul NU prestează muncă !

Mă vad nevoită să vă prezint următoarele clarificări privind șomajul tehnic, pentru a vă ajuta să evitați eventuale situații neplăcute în viitor:


Somajul tehnic este o măsură de protectie socială a angajaților care nu mai desfasoară activitate (adică îi trimiți acasă pentru că nu mai ai ce să le dai de muncă), aceștia beneficiază de o indemnizatie de 75% din salariul de încadrare.


In criza actuală, provocată de coronavirus, indemnizația este suportată de stat, din fondul de somaj în limita a 75% din salariul minim pe economie, iar diferenta este suportată de angajator din fondul de salarii, în măsura în care angajatorul își permite.


Angajații trimiși în șomaj tehnic nu prestează muncă pentru angajator ! Dacă mai trimit mail-uri pentru firmă, răspund la telefoane, mai fac câte o cursă din când în când înseamnă că prestează muncă pentru angajator și această muncă trebuie renumerată. Poate fi vorba de contracte de muncă cu normă de 1-2 ore/zi, eventual prestată de la domicilu , dar în niciun caz nu este vorba de concediu fără plată sau șomaj tehnic.


Vă rog să acordați atenție maximă declarației pe propria răspundere, prevăzută de Ordonața privind șomajul tehnic, vor fi efectuate verificări ulterioare cu privire la desfășurarea activității (dacă s-a redus sau nu) și la implicarea sau neimplicarea salariaților trimiși în șomaj tehnic în activitatea economică a societății. Vorbim de sume suportate de stat care au fost obținute din fonduri europene, iar deturnarea de fonduri europene este aspru sancționată penal.


19 views0 comments
bottom of page