top of page
  • de Mihaela Arsene

De la 1 august 2017, contractele part-time vor fi mai costisitoare pentru angajatori!


In Monitorul Oficial nr . 598 din 25 iulie 2017 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr.4 de modificare a Codului Fiscal.

Astfel prin completarile aduse articolului 140 din Codul Fiscal se impune angajatorilor sa plateasca CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru toți angajații care obtin in baza unui contract individual de munca cu timp partial, venituri salariale mai mici de 1.450 de lei, atat cat este in prezent salariul minim brut pe tara garantat in plata.


Companiile nu vor achita contributiile la nivelul salariului minim in cazul contractelor part-time daca salariatii acestora se afla in una din urmatoarele situatii:

  1. sunt elevi sau studenti ,

  2. sunt ucenici,

  3. sunt persoane cu dizabilitati, carora li se recunoaste dreptul de a lucra mai putin de 8 ore pe zi,

  4. au calitatea de pensionari pentru limita de varsta,

  5. realizeaza venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza de calcul lunara, cumulata a acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Angajatorii trebuie sa solicite documente justificative persoanelor fizice incadrate in situatiile prevazute la punctele 1,2 si 3, iar in cazul persoanelor care obtin venituri in baza mai multor contracte de munca, se vor stabili, prin ordin al ministrului finantelor publice, proceduri privind aplicarea scutirii.


Noul mod de stabilire a contributiilor sociale intra în vigoare la 1 august 2017 si va fi aplicat incepand cu veniturile aferente lunii august 2017.


62 views0 comments
bottom of page