top of page
  • de Mihaela Arsene

300.000 lei - Noul plafon TVA  pentru  intreprinderi mici


Incepand cu 1 ianuarie 2018 plafonul TVA prevazut pentru aplicarea regimul special de scutire pentru întreprinderile mici se majoreaza de la 220.000 lei la 300.000 lei.

Acest lucru poate fi o portita prin care te poti strecura pentru a putea scapa de SPLIT-TVA, in conditiile in care te stii cu restante sau cu intarzieri la plata TVA!

  • Cum poti scapa?

Daca devii neplatitor de TVA .

  • Cum devii neplatitor de TVA?

Poti solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire, daca in cursul anului precedent si/sau in anul in curs cifra de afaceri realizata este inferioara plafonului de scutire 220.000 lei (in 2017) sau 300.000lei (in 2018).

  • Ce obligatii apar in momentul in care devii neplatitor de TVA ?

Cand incetezi sa mai fi platitor de TVA trebuie sa efectuezi ajustarea TVA-ului dedus pentru bunurile aflate in stoc, serviciile neutilizate cat si pentru bunurile de capital. Statul te-a lasat sa deduci TVA-ul la achizitie , in conditiile in care se astepta ca societatea ta sa realizeze venituri in sfera TVA . Acum cand soliciti iesirea din sistem, ti se anuleaza dreptul de deducere (integral sau partial, dupa caz), dupa aceasta ajustare te vei afla in aceeasi situatie in care te-ai fi aflat daca ai fi fost la momentul achizitiei neplatitor de TVA.

Atentie ! - Aceste ajustari pot genera obligatii de plata TVA semnificative, care vor fi inregistrate in ultimul decont de TVA depus.

76 views0 comments
bottom of page