top of page
  • de Mihaela Arsene

Update privind somajul tehnic



In sfârșit, guvernanții noștri au înțeles că toți cei care au fost afectați de epidemia de coronavirus trebuie să beneficieze măcar de șomaj tehnic pentru salariați, obținut printr-o procedură simplificată, în situația în care celelalte măsuri luate pentru sprijinirea mediului de afaceri pot fi numite cel mult anemice.


Prin Ordonanța de Urgență 32 din 30.03.2020, ce modifică Odonanța de Urgență 30, se stabilește că pe perioada situației de urgență beneficiază de șomaj tehnic, suportat din bugetul asigurărilor de șomaj, salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus Covid-19, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.


Astfel, se elimină condițiile privind reducerea încasărilor cu 25% și deținerea unui certificat care să ateste situația de urgență ( recomand, în continuare, obținerea acestui certificat pentru a putea beneficia de amânarea la plată a utilităților sau a chiriei). De asemenea vor putea beneficia toți salariații ( nu mai există limitarea la 75% din numărul acestora), inclusiv cei care aveau contractele de muncă suspendate la data apariției OUG 30/21.03.2020.


Plata indemnizațiilor din bugetul asigurărilor de șomaj se va face în în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor, față de 30 de zile cum erau prevăzute inițial.


Totodată, persoanele fizice autorizate (PFA-urile ) și cei care obțin exclusiv venituri din drepturi de autor , în situația în care își întrerup activitatea ca urmare a epidemiei de coronavirus, beneficiază, pe perioada situației de urgență, de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut pe țară (75% x 5.429 lei = 4071 lei). Plata acestei indemnizații se va face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor.


Bonus: O altă facilitate fiscală anemică sau chiar utopică !


Tot azi, 30.03.2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33, prin care se acordă celor care achită în termen (25.04.2020), impozitul pe venit / pe profit aferent trimestrului 1, o bonificație de:

  • 10% din impozitul pe venitul microîntreprinderilor,

  • 10% din impozitul pe profit , în cazul contribuabilor mici și mijlocii,

  • 5 % din impozitul pe profit în cazul marilor contribuabili.


115 views0 comments
bottom of page