top of page
  • Writer's pictureMihaela Arsene

Impozitul pe dividende crește de la 5% la 8%





Modificările Codului Fiscal prevăd impozitarea veniturilor din dividende distribuite după data de 01.01.2023 cu procentul de 8%.




Pentru dividendele distribuite in anul 2022 se va plati un impozit de 5%, indiferent dacă acestea sunt repartizate din profitul anilor precedenți sau de profitul anului 2022 (în baza unui bilant interimar).


Decizia de repartizare (distribuire) a dividendelor este luată de Adunarea Generală a Asociaților (AGA) si este consemnată în Hotarârea AGA. Deci, pentru a plati un impozit de 5%, trebuie doar să repartizăm dividendele și să plătim impozitul în anul 2022, nu este obligatorie și să încasarea efectivă a dividendelor. Acestea pot fi ridicate ulterior, pe măsura disponibilităților.


Trebuie să avem în vedere și faptul că pentru veniturile din dividende suntem obligați si la plata contribuției de sănătate (CASS).

  • Pentru anul 2022, platim contributia de sanatate dacă încasăm dividende (sau / avem alte venituri extrasalariale) ce depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, respectiv suma de 30.600 lei. CASS este de 10% din acest plafon, respectiv 3.060 lei/an.

  • Din 2023 vom avea mai multe plafoane: vom plati CASS si dacă ridicăm dividende mai mari de 6 salarii minime pe economie. Iar dacă vom încasa dividende peste plafonul de 24 de salarii minime atunci vom plăti o sumă dublă față de cea pe care am plăti-o in anul curent.


Un alt aspect de care trebue să ținem cont este următorul:

  • Impozitul pe dividende la distribuire este calculat conform procentului în vigoare la data distribuirii.

  • CASS este datorată la încasarea efectiva a dividendelor, conform plafoanelor în vigoare la data încasării.

67 views0 comments
bottom of page